نارمک خ آیت جنوبی خ عبدالعظیمی
021-77474478

ZCV چیست؟

ZCV چیست؟

ZCV مخفف Znone Control Valve است که به اصطلاح به آن زون کنترل ولو ، زون اسمبلی یا متعلقات ابتدای خط می گویند و تشکیل شده است از تعدادی شیرآلات و تجهیزات مخصوص که در ادامه به جز به توضیح آن خواهیم پرداخت.

زون کنترل ولو را میتوان به دو روش اجرا کرد روش اول به صورت جداگانه به توسط مجری اطفا حریق به طوری که تمامی شیرآلات و تجهیزات به توسط مجری اسپیرینکلر در محل پروژه مونتاژ میشود و روش دوم به صورت پکیج کامل که از قبل بر اساس سایز مورد نظر تولید و به محل پروژه ارسال میگردد و توسط مجری اسپیرینکلر به انشعاب مربوطه وصل می شود.

شرکت نزهت مائده شرق با تولید پکیج های زون کنترل ولو دغدغه کارفرمایان را از بابت دقت ترتیب اجرای تجهیزات زون کنترل ولو بر اساس ضوابط اعلامی سازمان آتش نشانی تهران و کاهش خطای اجرایی و سرعت اجرای بالاتر نسبت به مونتاژ در محل ، اقدام به تولید کرد از این رو شما کارفرمایان عزیز فقط کافیست برای سفارش این محصول با کارشناسان این شرکت تماس حاصل کنید .

فیلم اینجا قرار بگیرد

ZCV یا زون کنترل ولو چیست

زمانی که ما از سیستم اطفا آبی ( به اصطلاح تر ) استفاده می کنیم که سیستم رایج برای اطفای حریق گروه های کم خطر و خطر معمولی است باید از زون کنترل ولو استفاده کنیم که از سوی سازمان آتش نشانی تهران برای کنترل رایزر اطفا حریق و مدیریت زمان در هنگام حریق الزام به اجرای آن ( زون کنترل ولو ) شده است .

زون کنترل ولو تشکیل شده است از شیرآلات و تجهیزات که رعایت کردن ترتیب آن بسیار مهم است

برای اشنایی بیشتر از سیستم های اطفا میتوانید مقاله انواع سیستم های اطفا حریق را مطالعه فرمایید

شماتیک اجرای صحیح zcv

اجزای زون کنترل ولو

همانطور که در تصویر بالا مشاهده کردید زون کنترل ولو به ترتیب تشکیل شده است از

شیر پروانه ایی ارسال به سیگنال + شیر یکطرفه + مانومتر + فلوسوئیچ + شیر تست و تخلیه که به مجموعه قرارگیری این شیرآلات و تجهیزات در کنار هم  ZCV یا زون کنترل ولو گفته میشود به طور ساده بخواهیم بگوییم وجود زون کنترل ولو یا زون کنترلی یک الزام از سوی سازمان آتش نشانی است برای دستیابی به سه هدف اصلی که عبارت است از:

1- به دلیل وجود شیرپروانه ایی ارسال به سیگنال زمانی که انشعابات داخل طبقه نیاز به تعمیرات یا شیرآلات نیاز به تعویض داشته باشند می توان این شیر را بست و آن عملیات مربوطه را انجام داد حال پس از اتمام عملیات نقش این شیر بیشتر خود را نشان میدهد زمانی که اپراتور فراموش میکند بعد از تعمیرات شیرپروانه ایی ارسال به سیگنال را باز کند ، این شیر سیگنالی را به کنترل پنل ارسال میکند واپراتور متوجه بسته بودن یا نیمه باز بودن آن میشود .

zcvچیست نزهت مائده شرق

باتوجه به اینکه ارسال سیگنال به کنترل پنل از بابت عبور جریال سیال وظیفه اصلی فلوسوئیچ است ولی در صورت وقوع شیر پروانه ایی ارسال به سیگنال هم به کنترل پنل سیگنالی با این موضوع را میفرستد و این موارد باعث میشود عملکرد بهتری در سیستم اطفا حریق داشته باشیم .

2- وجود فلوسوئیچ که قطعه ایست برای انالیز کردن و تشخیص جریان سیال داخل لوله که به همین دلیل در زون کنترلی قرار دارد تا در زمان حریق وقتی که آب از انشعاب مربوطه عبور میکند سیگنال حریق را به پنل مربوطه ارسال میکند.

برای آشنایی بیشتر میتوانید مقاله فلوسوئیچ چیست و چه کاربردی دارد را مطالعه کنید

3- وجود شیر تست و تخلیه در زون کنترلی این امکان را به ما میدهد که هم در زمان تعمیرات با تخلیه آب بتوانیم عملیات را تسهیل کنیم و هم به دلیل محفظه شیشه ایی رنگ این امکان را به ما میدهد زمانی که داریم شیر را روی حالت تست قرار میدهیم و عملکرد سیستم اطفا را بدون نیاز به خاموشی کامل و تخیله آسان تست میگیریم از محفظه شیشه ایی رنگ عبور جریان آب را ببینیم و اطمینان حاصل کنیم از خروج سیال و قابلیت تست و تخلیه را درکنار هم داشته باشیم .

زون کنترل ولو

انواع ZCV

در ضوابط آتش نشانی تهران دو نوع ZCV  معرفی شده است که این تفاوت بین نوع اول و دوم آن فقط بخاطر وجود یا عدم وجود یک شیر میباشد به نام شیر یک طرفه ، در ضوابط ملاک عمل سامانه اطفاء حریق سازمان آتش نشانی تهران رایزری تعریف شده است به نام رایزر لوله ایستاده که همان رایزر جعبه های آتش نشانی یا به اصطلاح فایرباکس می باشد.

حال زمانی که ما یک رایزر جداگانه در پروژه برای جعبه های آتش نشانی اجرا می کنیم می توانیم طبق بند 4-3-10 ضوابط عمل سامانه اطفا حریق در زون کنترل از شیر یک طرفه استفاده نکنیم یعنی ما یک رایزر مستقل اسپیرینکلر اجرا میکنیم با جزئیات زون کنترلی که عبارت است از:

شیرکنترل( شیرپروانه ایی ارسال به سیگنال ) + درجه فشار سنج ( مانومتر ) + فلوسوئیچ +شیر تست و تخلیه

حال اگر از این زون کنترلی استفاده کنیم طبق بند 4-3-11 باید در ابتدای رایزر لوله ایستاده ( فایرباکس )  یک وسیله تشخیص و هشدار جریان آب ( فلوسوئیچ ) که در ارتباط با سیستم اعلام حریق باشد  را به کار بگیریم

زون کنترل ولو نزهت مائده شرق

این نکته را در نظر بگیرید که طبق بند 4-3-18 ضوابط آتش نشانی باید شیرها ، مانومتر ، فشارشکن و زون اسمبلی به منظور آزمون عملکرد و تعمیر نگهداری باید همواره در دسترس باشند .

به طور خلاصه ما می توانیم به دو صورت متعلقات ابتدای خط را اجرا کنیم

یک: با شیر یک طرفه که نوع کامل و رایج متعلقات ابتدای خط می باشد

دو : بدون شیر یک طرفه که اجرای این روش نیاز به این دارد که ما رایزر فایرباکس را به صورت مجزا اجرا کرده باشیم وحتما باید فلوسوئیچ را در ابتدای رایزر قرار دهیم .

در چه ساختمان هایی باید ZCV را اجرا کرد

اگر بخواهیم جوابگوی سوال در چه ساختمان هایی باید ZCV را اجرا کرد باشیم باید بگوییم در تمام ساختمان ها ولی با تعداد متفاوت که در کمترین حالت باید حداقل از یک ZCV در ساختمان استفاده کرد حال اینکه چه طور این تعداد مشخص میشود را در ادامه توضیح خواهیم داد

طبق آیین نامه انظباطی سازمان آتشنشانی ساختمان ها به سه دسته  S1 و S2 و  S3 تقسیم میشوند که بر اساس کاربری ، ارتفاع ، زیربنای کلی ساختمان در یک کدام از این دسته قرار میگیرند

طبق این جدول سازمان آتشنشانی متوجه خواهیم شد که هر ساختمان در کدام دسته بندی قرار میگرد و بر اساس این جدول اعلامی از سوی سازمان آتشنشانی با توجه به دسته بندی مربوطه ضوابط متفاوتی برای اجرای اطفا حریق وجود خواهد داشت زیرا با توجه به گروه خطرهای متفاوت ، کاربری های متفاوت و دسته بندی جدول فوق بر اساس حساسیت مربوطه سازمان آتشنشانی ضوابط متفاوتی را اعلام کرده به خصوص در زمینه اجرا ZCV  .

در همین راستا طبق بند 4-3-11 ضوابط سازمان آتشنشانی در ساختمان هایی که در گروه S1 باشند و ارتفاع آن ها از کف اخرین طبقه تا تراز معبر دسترسی زیر 24 متر باشد می توان فقط از یک ZCV در ابتدای رایزر استفاده نمود و نیازی نیست در هر طبقه و انشعاب از یک ZCV یا زون کنترل ولو استفاده کرد این بند در ضوابط آتشنشانی با توجه به دسته ساختمان و ارتفاع آن فقط برای گروه کمتر خطر که ساختمان های مسکونی را شامل میشود مورد استفاده است .

با توجه به توضیحات بالا هر ساختمانی که شرایط فوق را نداشته باشد و در دسته های مختلف یا کاربری های دیگری باشد باید برای هر انشعاب و اجرا اطفا حریق باید یک ZCV ، زون اسمبلی یا زون کنترلی را اجرا نماید .

شرکت نزهت مائده شرق با گستره خدمات در حوزه مشاوره آتشنشانی ، تولید پکیج های زون کنترلی و زون اسمبلی ، اجرا اطفا حریق همیشه در تلاش بوده تا بهترین خدمات را به شما کارفرمایان محترم ارائه دهد از این رو فقط کافیست با ما در تماس باشید .

شرکت نزهت مائده شرق با گستره خدمات در حوزه مشاوره آتشنشانی ، تولید پکیج های زون کنترلی و زون اسمبلی ، اجرا اطفا حریق همیشه در تلاش بوده تا بهترین خدمات را به شما کارفرمایان محترم ارائه دهد از این رو فقط کافیست با ما در تماس باشید . شماره های تماس ما 09121391997 و 09121492072 و  02177474667 می باشد.

5/5 - (3 امتیاز)
مقالات مرتبط
پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *